ARCVISIONTermografie în infraroşu

Str.Şcoala Floreasca 17, 011642 Bucureşti 63

Telefon/Fax 021-233.98.44,  0723-42.17.40

E-mail arcvision@termografie.ro

Prima pagină | Conţinut | Noutăţi | Contactaţi-ne  

 

 


  Versiunea fara diacritice romanesti

Intrebări frecvente

  1. Ce este radiaţia infraroşie ?

  2. Ce este termografia în infraroşu (IR)?

  3. Pe ce se bazează termografia IR ?

  4. La ce foloseşte termografia IR?

  5. Care sunt avantajele termografiei IR ?

  6. Poate “vedea” termografia IR prin pereţi, în interiorul corpurilor ?

Ce este radiaţia infraroşie ?

Radiaţia infraroşie, sau energia termică radiantă invizibilă, este similară cu lumina vizibilă, cu undele radio şi cu radiaţia ultravioletă, de care diferă doar prin lungimea de undă. Toate sînt forme de energie electromagnetică – energie ce se propagă în linie dreaptă, sub formă de unde, cu viteza luminii şi interacţionează cu materia la nivel atomic şi molecular.

Ce este termografia în infraroşu (IR) ?

Termografia în infraroşu este o tehnică de vizualizare a distribuţiei temperaturilor la suprafaţa corpurilor (invizibilă cu ochiul liber) şi de măsurare a valorilor acestor temperaturi în orice punct al imaginii.

Termografia face căldura "vizibilă" şi măsurabilă. 

Pe ce se bazează termografia IR ?

Orice corp din natură aflat la o temperatură peste zero grade absolute (-273OC) emite energie în mod natural. Mărimea energiei radiate este legată prin legi fizice de temperatura corpului. La temperaturile uzuale, mergînd pînă la sute de grade Celsius, energia radiantă este concentrată în cea mai mare parte în spectrul infraroşu. Aparatele de termografie în infraroşu măsoară această energie folosind traductoare specializate (sensibile în gama lungimilor de undă de 3-14 microni) şi, prin algoritme de calcul adecvate, determină temperaturile corespunzătoare din imagine.

 La ce foloseşte termografia IR ?

Termografia în infraroşu permite a se vedea “invizibilul” – căldura şi repartiţia ei superficială. 

Aparatele termografice moderne “văd” temperaturi mergînd de la -40OC pînă la +1500-2000OC şi pot decela diferenţe de temperatură de numai 0,1OC.Termografia în infraroşu îşi poate găsi utilizarea practică în orice domeniu în care căldura apare sau îşi modifică distribuţia ca urmare a unui proces chimic, fizic (mecanic, electric etc.), biologic sau de altă natură. 

Care sunt avantajele termografiei IR ?

Termografia în infraroşu permite măsurarea temperaturilor de la distanţă (centimetri până la sute de metri) şi fără contact direct, ceea ce este indispensabil, de exemplu, în cazul echipamentelor electrice aflate sub tensiune sau în cel al pieselor sau materialelor la temperatură ridicată sau inaccesibile.

Prin aceasta, este o metodă de investigare non-distructivă, pentru că nu intervine şi nu influenţează în nici un fel materialul, obiectul sau procesul investigat.

Este o tehnică de măsură ultrasensibilă, putând evidenţia variaţiile de temperatură de zecimi de grad, atât spaţial (de la un punct la altul în imagine), cît şi temporal (regimuri tranzitorii ce au loc în intervale de timp de ordinul secundelor până la ore şi zile).

Prin folosirea termografiei în infraroşu în mentenanţa instalaţiilor industriale, defectele incipiente pot fi depistate şi corectate cu mult timp înainte de a se manifesta prin avarieri ; astfel se reduc duratele de întrerupere a funcţionării utilajelor, prin eliminarea opririlor neplanificate şi prin optimizarea planificării reparaţiilor şi a operaţiilor de întreţinere planificate. Aceasta are ca efect imediat reducerea cheltuielilor (economii de energie electrică, economii la reparaţiile mijloacelor fixe), reducerea primelor de asigurare, reducerea duratei verificărilor şi inspecţiilor periodice. De asemenea, creşte gradul de utilizare a utilajelor şi se îmbunătăţesc condiţiile de protecţie a muncii. 

Poate “vedea” termografia IR prin pereţi, în interiorul corpurilor ?

Cele mai multe din materialele obişnuite sînt “opace” pentru radiaţia infraroşie, chiar dacă unele sunt transparente pentru lumina vizibilă (ca de exemplu sticla). De aceea,  termografia în infraroşu nu poate “vedea” în mod direct distribuţia temperaturii în interiorul corpurilor, ci doar indirect, la suprafaţă, în măsura în care distribuţia superficială este o rezultantă a distribuţiei de volum.