ARCVISION Termografie in infrarosu

Str.Scoala Floreasca 17, 011642 Bucuresti 63

Telefon (021) 679.28.05,  0723-42.17.40  Tel./ Fax (021) 230.52.46

E-mail arcvision@termografie.ro

Prima pagina | Continut | Noutati | Contactati-ne  

 


 

Intrebari frecvente

  1. Ce este radiatia infrarosie ?

  2. Ce este termografia in infrarosu (IR)?

  3. Pe ce se bazeaza termografia IR ?

  4. La ce foloseste termografia IR?

  5. Care sunt avantajele termografiei IR ?

  6. Poate “vedea” termografia IR prin pereti, in interiorul corpurilor ?

Ce este radiatia infrarosie ?

Radiatia infrarosie, sau energia termica radianta invizibila, este similara cu lumina vizibila, cu undele radio si cu radiatia ultravioleta, de care difera doar prin lungimea de unda. Toate sunt forme de energie electromagnetica – energie ce se propaga in linie dreapta, sub forma de unde, cu viteza luminii si interactioneaza cu materia la nivel atomic si molecular.

Inapoi sus

Ce este termografia in infrarosu (IR) ?

Termografia in infrarosu este o tehnica de vizualizare a distributiei temperaturilor la suprafata corpurilor (invizibila cu ochiul liber) si de masurare a valorilor acestor temperaturi in orice punct al imaginii.

Termografia face caldura "vizibila" si masurabila.

Inapoi sus

Pe ce se bazeaza termografia IR ?

Orice corp din natura aflat la o temperatura peste zero grade absolute (-273OC) emite energie in mod natural. Marimea energiei radiate este legata prin legi fizice de temperatura corpului. La temperaturile uzuale, mergind pina la sute de grade Celsius, energia radianta este concentrata in cea mai mare parte in spectrul infrarosu. Aparatele de termografie in infrarosu masoara aceasta energie folosind traductoare specializate (sensibile in gama lungimilor de unda de 3-14 microni) si, prin algoritme de calcul adecvate, determina temperaturile corespunzatoare din imagine.

Inapoi sus

 La ce foloseste termografia IR ?

Termografia in infrarosu permite a se vedea “invizibilul” – caldura si repartitia ei superficiala. 

Aparatele termografice moderne “vad” temperaturi mergind de la -40OC pina la +1500-2000OC si pot decela diferente de temperatura de numai 0,1OC.Termografia in infrarosu isi poate gasi utilizarea practica in orice domeniu in care caldura apare sau isi modifica distributia ca urmare a unui proces chimic, fizic (mecanic, electric etc.), biologic sau de alta natura

Inapoi sus

Care sunt avantajele termografiei IR ?

Termografia in infrarosu permite masurarea temperaturilor de la distanta (centimetri pana la sute de metri) si fara contact direct, ceea ce este indispensabil, de exemplu, in cazul echipamentelor electrice aflate sub tensiune sau in cel al pieselor sau materialelor la temperatura ridicata sau inaccesibile.

Prin aceasta, este o metoda de investigare non-distructiva, pentru ca nu intervine si nu influenteaza in nici un fel materialul, obiectul sau procesul investigat.

Este o tehnica de masura ultrasensibila, putand evidentia variatiile de temperatura de zecimi de grad, atat spatial (de la un punct la altul in imagine), cit si temporal (regimuri tranzitorii ce au loc in intervale de timp de ordinul secundelor pana la ore si zile).

Prin folosirea termografiei in infrarosu in mentenanta instalatiilor industriale, defectele incipiente pot fi depistate si corectate cu mult timp inainte de a se manifesta prin avarieri ; astfel se reduc duratele de intrerupere a functionarii utilajelor, prin eliminarea opririlor neplanificate si prin optimizarea planificarii reparatiilor si a operatiilor de intretinere planificate. Aceasta are ca efect imediat reducerea cheltuielilor (economii de energie electrica, economii la reparatiile mijloacelor fixe), reducerea primelor de asigurare, reducerea duratei verificarilor si inspectiilor periodice. De asemenea, creste gradul de utilizare a utilajelor si se imbunatatesc conditiile de protectie a muncii.

Inapoi sus

Poate “vedea” termografia IR prin pereti, in interiorul corpurilor ?

Cele mai multe din materialele obisnuite sunt “opace” pentru radiatia infrarosie, chiar daca unele sunt transparente pentru lumina vizibila (ca de exemplu sticla). De aceea,  termografia in infrarosu nu poate “vedea” in mod direct distributia temperaturii in interiorul corpurilor, ci doar indirect, la suprafata, in masura in care distributia superficiala este o rezultanta a distributiei de volum.

Inapoi sus